Korcula

Korcula, het op vijf na grootste eiland van Kroatië, is 20 mijl lang en tamelijk smal, gemiddeld tussen de 4 en 5 mijl breed. Dit eiland staat bekend om zijn dichte bossen en de oude Grieken noemden het eiland om die reden dan ook Zwart Korcula (Kerkyra melaina).

Mensen noemen Korcla het “Klein Dubrovnik” vanwege de middeleeuwse pleinen, kerken, paleizen en huizen, Vela Luka en Lumbarda. Er zijn ook kleinere steden en dorpen verspreid over het eiland voor wie op zoek is naar een meer afgelegen vakantie.

Op deze pagina

Geschiedenis

Volgens de legende is de stad Korcula gesticht door de Trojaanse held Antenor, de stichter van Padua. Maar dat is slechts een legende. Het is een feit dat de stad en het eiland Korcula reeds in de 10e eeuw werden vermeld, maar de beschaving op het eiland gaat veel verder terug.

Archeologische vondsten wijzen op het bestaan van een pre-Illyrische beschaving en Korcula was het eerste van alle Adriatische eilanden dat binnen de sfeer van de Griekse kolonisatie kwam, waarschijnlijk al in de 8e eeuw v. Chr. Deze vroege nederzetting (mogelijk in Vela Luka) ontwikkelde zich tot een stad en een handelscentrum. De inwoners sloegen hun eigen munten en onderhielden banden met het vasteland en een handelscentrum aan de Neretva-rivier. De stad verdween in de nevelen van de geschiedenis nog voor de Romeinen arriveerden.

De Romeinen veroverden het eiland als onderdeel van hun Illyrische verovering, maar het lijkt geen belangrijk centrum te zijn geweest voor de Romeinen, aangezien er weinig sporen van hun bezetting zijn overgebleven.

Samen met de rest van Dalmatië viel Korcula onder de heerschappij van de Byzantijnen, de Venetianen en het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk, maar de Venetianen lieten de meeste sporen na. Het waren de Venetianen die de muren rond Korcula bouwden om de stad tegen de Turken en piraten te beschermen.

Na de val van Venetië kwamen de Oostenrijkers, gevolgd door de Fransen, de Engelsen (tot 1815) en daarna opnieuw Oostenrijk tot 1918. In 1918 bezette het Italiaanse leger het eiland tot 1921, toen Korcula deel ging uitmaken van het voormalige Koninkrijk van Serviërs, Kroaten en Slovenen. In 1941 werd het eiland opnieuw bezet door de Italiaanse troepen van Mussolini, die bleven tot de capitulatie van Italië in 1943. Daarna kwamen de Duitsers en bezetten het eiland tot 1944.

Dubrovnik

Korcula vandaag de dag

Korcula is een van de meest geliefde eilanden van Kroatië, hoewel het, misschien enigszins verrassend, niet zo populair is als sommige van zijn iets noordelijker gelegen tegenhangers, zoals Brac en Hvar. Dit kan komen doordat het eiland iets verder weg ligt (zowel vanuit Split als Dubrovnik) en sommige van de handigste veerdiensten naar het eiland alleen in de zomer varen.

Aan de ene kant is dit natuurlijk een beetje jammer, maar aan de andere kant betekent dit dat er minder mensenmassa’s zijn en dat u meer van het eiland kunt genieten!

Hotels Korcula

Mocht u geïnteresseerd zin in een hotel in de stad Korcula neem dan is een kijkje hier onder voor de beste hotels:

Booking.com

Wat te doen in Korcula Kroatië

Het eiland Korcula is een van de mooiste eilanden van Kroatië. Hoewel het vrij klein is (het is minder dan 30 mijl lang en slechts 5 mijl in doorsnee) zijn er ongelooflijk veel dingen te doen in Korcula. Oude gebouwen, een verbluffende kustlijn, lokale wijnmakerijen en (naar verluidt) de geboorteplaats van Marco Polo, het is gemakkelijk te begrijpen waarom zoveel toeristen ervoor kiezen om Korcula te bezoeken. 

Een stop in Korcula, zelfs als het maar voor een dag is, zou op het reisplan van elke reiziger van Kroatië moeten staan, omdat dit eiland serieus mooi is en geweldige wijn heeft. Lees hieronder de activiteiten voor Korcula voor de beste dingen om te doen in Korcula en ook tips voor de restaurants in Korcula.

Als een kanttekening: het wordt uitgesproken als KOR-chu-la. 

Lees hier onder wat te doen in Korcula:

1. Bezoek de pittoreske oude binnenstad van Korcula

Wat te doen in Korcula

Dit historische stadje werd gebouwd van lokale stenen op een rotsachtig schiereiland, en het vertegenwoordigt een uitstekende symbiose tussen het werk van de mens en de natuurlijke omgeving.

In deze uitzonderlijke stad kunt u heerlijk slenteren door straten die in een visgraatmotief zijn ontworpen. De langste straat is als een ruggengraat, en wordt doorkruist door een tiental kortere straten. Dit patroon zorgt voor een vrije circulatie van lucht, maar beschermt de stad tegelijkertijd tegen sterke winden.

Interessant aan de oude binnenstad van Korcula is dat bijna elke straat een trap heeft en dat de Liefdadigheidsstraat (Ulica javne dobrotvornosti) de enige is zonder trap… om die reden heeft deze straat de bijnaam “de straat van de denkers” gekregen (ik veronderstel omdat je tijdens het wandelen in gedachten verzonken kunt zijn, aangezien je niet op trappen hoeft te letten).

Al die stenen muren en pittoreske straatjes zullen je verbeelding prikkelen en je terugvoeren naar de tijd van weleer van Korcula (en ze zorgen ook nog eens voor prachtige Instagram-foto’s!)

2. Dompel u onder in de plaatselijke cultuur

Korcula

Korčula heeft een boeiende geschiedenis en cultuur. U kunt een stadswandeling met gids maken, een dagtocht naar het eiland maken, of gewoon op eigen houtje de leuke musea of kerken bezoeken om iets interessants en nieuws te leren over deze charmante plek.

Korčula heeft ook de langste traditie van riddertoernooien in het Middellandse Zeegebied! Hun moreška – een traditionele zwaarddans en drama uit de 12e en 13e eeuw is iets wat u moet meemaken, evenals het harmonieuze zingen van klapa (een groep vrienden) – traditionele a capella zang die een plaats heeft verdiend op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van de UNESCO.

Moreška is een vast evenement geworden tijdens het zomerseizoen. Het wordt elke maandag en donderdag gehouden in Ljetno Kino (zomerbioscoop) – een klein openluchtpodium aan de rand van de oude stad en op regenachtige dagen wordt het gehouden in de Dom Kulture (cultureel centrum) in het hart van de stad.

3. Windsurfen in Korcula

Een van de populairste watersportactiviteiten in Korcula, dankzij het heerlijke Korčula-weer, is windsurfen. Het eiland ligt op een toplocatie om de perfecte middag Maestral te vangen, een zomerwind die windsurfers in staat stelt om te genieten van veel beweging op de wateren. Glijden over de open zee verbindt zowel gasten als de plaatselijke bevolking, en alle vaardigheidsniveaus zijn welkom om mee te doen. Windsurfscholen bieden lessen aan in gebieden op het eiland waar de wind minder intens is, en materiaal voor beginners is beschikbaar voor gebruik bij deze scholen.

4. Fietsen op het eiland Korcula

Of u nu een fietsliefhebber bent of gewoon op zoek naar een ontspannen fietstochtje door het landschap, het eiland Korcula is het hele jaar door perfect om per fiets te verkennen, ook weer dankzij het aangename Korčula-weer. Fietsverhuur is beschikbaar op verschillende locaties op het eiland, maar als je een beetje meer richting wilt, kun je ook deelnemen aan begeleide fietstochten.

Vanuit Korcula stad langs de zuidoostelijke kustlijn fietsen is een uitstekende (en heuvelvrije) optie met een fantastisch kustlandschap en wegen die door de prachtige Lumbarda wijngaard leiden. Als u in bent voor een meer uitdagende dag op twee wielen, dan is dit pad naar het vissersdorpje Racisce een echte aanrader!

5. Bezoek het huis en museum van Marco Polo

Er wordt aangenomen dat de legendarische ontdekkingsreiziger, schrijver en reiziger Marco Polo in Korčula is geboren. Het huis werd verbouwd, maar heeft zijn oude charme behouden.

In dit museum kunt u zich verdiepen in het leven van deze opmerkelijke ontdekkingsreiziger en zijn reizen. Aan de hand van zeven opmerkelijke scènes en verrassend realistische poppen wordt in dit museum het leven van Marco Polo aanschouwelijk gemaakt.

Hier vindt u ook winkels met meer dan vierhonderd authentieke producten.  Bovendien heb je hier een prachtig uitzicht op Korčula!

6. Ontdek het lokale bier

De ambachtelijke bierindustrie is over de hele wereld in opkomst, en Kroatië vormt daarop geen uitzondering. Zelfs Korcula heeft nu zijn eigen brouwerij en pub! Liefhebbers van het gouden vocht zullen ongetwijfeld genieten van de gelegenheid om een lokaal Korcula-brouwsel te proberen. Tegelijkertijd serveren vele andere bars op het eiland ook ambachtelijke bieren van elders uit Kroatië.

7. Wijn drinken en zeevruchten eten in Korcula

Dit deel van de zee is heerlijk kalm, kristalhelder en perfect voor een paar watersporten. U kunt een boot of kajak huren en genieten van een prachtig uitzicht of u kunt naar een van de vele charmante archipels varen waar u een stukje paradijs voor uzelf kunt vinden.

De betoverende kleuren en helderheid van het water zullen je lokken om je op te frissen en de diepten van de zee te verkennen. Dus waarom duikt u er niet gewoon in terwijl u hier bent?

Bovendien kunt u hier een zeil- of windsurfcursus volgen, of u kunt een van hun vele tours boeken – zeilen, kajakken, snorkelen, nachtboottocht, en nog veel meer.

8. Huur een kajak of boot om de Adriatische Zee te verkennen

Een van de populairste watersportactiviteiten in Korcula, dankzij het heerlijke Korčula-weer, is windsurfen. Het eiland ligt op een toplocatie om de perfecte middag Maestral te vangen, een zomerwind die windsurfers in staat stelt om te genieten van veel beweging op de wateren. Glijden over de open zee verbindt zowel gasten als de plaatselijke bevolking, en alle vaardigheidsniveaus zijn welkom om mee te doen. Windsurfscholen bieden lessen aan in gebieden op het eiland waar de wind minder intens is, en materiaal voor beginners is beschikbaar voor gebruik bij deze scholen.

9. De stranden van Korcula

Korcula stranden

Dit charmante juweeltje is gezegend met tal van verleidelijke stranden. In het zuidelijke deel van het eiland vindt u een aantal zandstranden genesteld in afgelegen baaien, of u kunt een van de kiezelstranden aan de noordkant van Korčula nemen.

Als u van populaire stranden met veel drukte houdt, ga dan naar het Borak-gebied waar u het oudste strand van de stad vindt, het Banje-strand, of het Zakrjan-strand, een rotsachtig strand in het centrum van Korčula. 

Maar als je wat rustige tijd wilt doorbrengen, weg van de drukte, ga dan naar Lenga Beach in de buurt van Lumbarda. Dit strand ligt aan de ongerepte noordoostkust van het eiland Korcula en bestaat uit grote witte en gouden rotsen en platen.

Lenga Beach is perfect om te snorkelen, net als Ražnjić Beach, gelegen op de oostelijke hoorn van het eiland. Kies het strand van uw keuze en geniet van de warmte van de zon en de schoonheid van de zee terwijl u ligt te luieren op het warme zand of de rots.

Andere mooie stranden zijn Pupnatska Luka Cove, Zitna, en Proizd, een eiland in de buurt van Vela Luka.

10. Olijvenolie op Korcula

De olijfolie van Korcula staat op de lijst van Beschermde Oorsprongsbenamingen (BOB) van de Europese Commissie, wat betekent dat ze van superieure kwaliteit is en volgens traditionele, authentieke methoden wordt gemaakt.

Er zijn maar liefst tien olijfmolens op Korcula, naast bijna duizend olijfboerderijen! Dit is een van de weinige regio’s in Kroatië waar olijfolie van deze kwaliteit wordt geproduceerd. Een van de beste dingen om te doen in Korcula is dan ook een bezoek aan een lokale olijfboerderij, waar u verschillende oliesoorten kunt proeven. Dit is natuurlijk ook een geweldig souvenir.

11. Ga Scuba Duiken

Korcula, gezegend met een van de meest transparante wateren van Kroatië, is een droombestemming voor duikers (en snorkelaars). Onder de zachte golven van de relatief ondiepe Adriatische Zee rond het eiland vind je verborgen grotten, onderwatermuren, verschillende scheepswrakken en tientallen vissoorten.

De meeste populaire duikstekken rond Korcula zijn bereikbaar via een korte boottocht, die zich slechts op korte afstand van het eiland bevindt. Het zicht is bijna altijd fenomenaal-je kunt meestal verder zien dan 30 meter (100 voet).

Er zijn een paar duikcentra op het eiland Korcula, die duiklessen en excursies aanbieden.

Leukste Restaurants in Korcula

Terwijl Korčula deze zomer zindert, kunt u een aantal van de leukste plekken ontdekken om te dineren, te drinken en te ontspannen, met een scala aan traditionele Kroatische gerechten, zeevruchten, de beroemde olijfolie van Korčula en andere mediterrane gerechten. Lees verder voor onze insider’s gids.

Waar te eten in Korcula? Bekijk de restaurants hieronder:

Planjak

Planjak biedt royale porties die gemakkelijk op het budget passen en is een favoriet van de lokale bevolking en bezoekers. Gevonden in Korcula stad, op steenworp afstand van de Korcula ferry terminal, pak een stoel onder het schaduwrijke terras en geniet van gegrilde vis en vlees, bier en wijn. Onze vrienden bij Korcula Explorer hebben voorgesteld de brood-gepaneerde schelvis, pasticada, en gevulde paprika’s.

Simunovo

Op ongeveer vijf kilometer van het vissersdorpje Zrnovo vindt u deze plaatselijke konoba die door een familie wordt gerund. Proef traditionele groenten, vlees, vis en wijnen terwijl u op het terras van het restaurant geniet van het uitzicht op het Kanaal van Korcula en de Defore hellingen. Lokaal eten tegen onklopbare prijzen!

Vrnik Arts Club

Van alle eilandjes in de archipel van Korčula heeft Vrnik een bijzonder ontspannen sfeer, met een stadsstrand van kleine kiezels en kleuren die zo levendig zijn dat je moeilijk kunt kiezen tussen een fooi nemen of het turkooizen water vanaf de kade bekijken. Vrnik Arts Club biedt heerlijk eten op het rustige terras voor wat ooit de school van het eiland was. Geopend in 2018, zijn de chef-kok en het menu in de afgelopen twee opeenvolgende zomers veranderd, maar de uitstekende kwaliteit van het eten is hetzelfde gebleven. Terwijl sommige patroons blijven voor het dessert, kiezen anderen voor nog een duik of een rondje van het jeu de boules spel aan de linkerkant van de stadskerk, voordat ze aan boord gaan van hun schepen en vertrekken voor de dag. Tot grote vreugde van de gelukkige bezoekers worden in de kerk ’s avonds af en toe koorconcerten en klassieke muziekconcerten georganiseerd. 

Buffet Pizzeria Amfora

Buffet pizzeria Amfora is een pretentieloze pizzeria in de smalle straatjes van de oude stad. Niet alleen kunt u hier de beste pizza van het eiland bestellen, maar het menu biedt ook andere geweldige opties zoals mosselen met friet of wokgarnalen. Een leuk idee: bestel uw eten om mee te nemen om een schitterende zonsondergang te zien terwijl u geniet van de perfect gemaakte pizza.

Restaurant Filippi

Een van de best beoordeelde restaurants op het eiland Korcula, Restaurant Filippi, ligt aan de Petar Kanavelic loopbrug in Korcula stad. De tafels staan direct boven het water en bieden een uitzonderlijk uitzicht op zee. Wat eten betreft, is dit een uitstekende plek voor de traditionele Dalmatische keuken op basis van verse kruiden, groenten, zeevruchten en pasta. Voor een verrukkelijk, gezond en visueel aantrekkelijk diner is dit een aantrekkelijke optie om te hebben.

Adio Mare

Adio Mare is een van de oudste restaurants van het eiland, gelegen in het hart van de oude stad. Geniet van de heerlijke Dalmatische keuken van hoge kwaliteit, verse vis en gegrild vlees terwijl u het uitzicht op het terras bewondert of de actie in de open keuken gadeslaat. Zorg ervoor dat u hier reserveert!

Uitgaan Korcula

Het uitgaan in Korcula is misschien niet de meest populaire plek voor gekke feesten en wild nachtleven, maar het heeft zeker zijn unieke charme. 

Als u een beetje wilt losgaan en dansen, ga dan naar Dos Locos – een populaire openluchtbar of Gaudi Night Bar – een discotheek in een van de oudste arsenalen aan de Adriatische Zee.

Maar als je wilt chillen en gewoon wat wijn of een cocktail wilt drinken met vrienden, dan is Massimo Cocktail Bar de perfecte plek voor jou. Deze unieke bar is gelegen op de top van een 15e-eeuwse toren (Zakerjan of Berim Toren) en het heeft het meest prachtige uitzicht en fantastische drankjes!

Vakantie in Korcula?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van de regio Dubrovnik? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: