Wat te doen in Kvarner

10 activiteiten voor wat te doen in Kvarner!

Wat te doen in Kvarner? De prachtige Kvarner Baai is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Kroatië. Al meer dan 100 jaar komen toeristen van over de hele wereld naar deze streek om hun welverdiende vakantie door te brengen. Langs de schilderachtige kustlijn liggen talrijke betoverende plaatsen, waar adembenemend mooie stranden garant staan voor onvergetelijke dagen aan zee. Daarnaast zijn er de vele interessante bezienswaardigheden van de Kvarner Baai, de diverse en uiterst spectaculaire landschappen en het brede scala aan activiteiten die als geheel een bezoek aan de Riviera uniek maken. Maar wat zijn de beste dingen om te zien in de Kvarner Baai, wat zijn de insider tips, en welke plaatsen zijn bijzonder geschikt voor een vakantie?

Tot de bekendste attracties van de Kvarner Baai behoren de kustplaats Rijeka, het adellijke Opatija, de vele forten die op de heuvels in het achterland boven de kust zijn gebouwd en de indrukwekkende kustplaatsen die bekoren met hun betoverende oude binnenstad. Bovendien is het landschap bijzonder spectaculair met de vele natuurparken en nationale parken zoals Ucka, Risnjak en Noord Velebit. Maar waarom de meeste toeristen naar deze regio komen, zijn de adembenemend mooie stranden van de Kvarner Baai, die de schilderachtige kustlijn omzomen, en het zomergevoel op zijn best beloven.

Op deze wat te doen in Kvarner blog geven wij u alle belangrijke informatie en tips over de Kvarner Baai in Kroatië. Wij laten u de mooiste bezienswaardigheden, plaatsen en stranden langs de kust zien, en waar u geweldige accommodaties kunt vinden.

Inhoudsopgave

Bezoek de leuke stad Opatija

Wat te doen in Kvarner Opatija

Opatija is zeker een van de hoogtepunten in de Kvarner Baai en wat te doen in Kvarner. Deze kustplaats werd wereldberoemd als een van de eerste badplaatsen aan de Kroatische kust, en ook vandaag de dag is deze parel een echte trekpleister voor bezoekers. Bijzonder indrukwekkend is de unieke historische charme die Opatija ook vandaag nog uitstraalt. Bijna als op een reis door de tijd duikt u in de tijd van de Habsburg dynastie en verwondert u zich over de unieke verfijnde flair van de zogenaamde Oude Dame van de Adriatische Zee.

Tijdens een wandeling door het centrum ontdekt u tal van historische bezienswaardigheden, monumenten, parken en gebouwen. Bijzonder schilderachtig is de Franz-Josef Promenade, de Lungomare, waar vele mooie stranden en fabelachtige villa’s aan elkaar liggen. De meeste van de historische gebouwen zijn tegenwoordig droomachtige 4- of 5-sterrenhotels, waar u unieke vakanties kunt doorbrengen in de Kvarner Baai.

De kustplaatst Crikvenica

Wat te doen in KVarner Crikvenica

De kustplaats Crikvenica is waarschijnlijk de bekendste badplaats in de Kvarner Baai. Al meer dan 125 jaar trekken de kristalheldere zee, de fabelachtige stranden en het mediterrane klimaat hier bezoekers aan. Langs de kust liggen tal van leuke accommodaties, en zelfs enkele echt leuke nostalgische hotels openen nog steeds hun deuren. Een van de hoogtepunten is het lange zandstrand “Gradska Kupaliste”, dat ideale omstandigheden schept voor een vakantie aan zee, vooral voor gezinnen met kinderen!

Mooi is ook het centrum van Crikvenica, waar de vele restaurants en konoba’s de gasten verwennen met mediterrane lekkernijen. Tijdens een romantische wandeling over de promenade kunt u genieten van het mooiste panorama van de Rivièra. Ook in het achterland is veel te zien, en vele excursiebestemmingen in de omgeving maken een vakantie in Crikvenica perfect.

De prachtige stad Rijeka

Wat te doen in Kvarner Rijeka

Rijeka is met ongeveer 130.000 inwoners de grootste stad van de Kvarner Baai en bovendien de op twee na grootste stad van Kroatië. Pas in 2020 werd de kustmetropool gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa, en zo lokt een breed scala aan musea, kunst en cultuur, maar ook tal van grote evenementen, toeristen van over de hele wereld naar deze havenstad. Bovendien kunt u in Rijeka een unieke mix van oud en nieuw ervaren, want hier ontmoet het Habsburgse erfgoed de moderniteit.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is waarschijnlijk de lange voetgangersstraat “Korzo” met zijn vele prachtige gebouwen en de imposante stadstoren als oriëntatiepunt. Deze straat is het trefpunt voor de lokale bevolking en toeristen en tevens het beste startpunt om het centrum te verkennen. Ook zeer indrukwekkend zijn de grote haven met de Molo Longo en het Trsat kasteel met een prachtig uitzicht over Rijeka.

Bezoek Risnjak Nationaal Park

Wat te doen in Kvarner

Risnjak is het hele jaar door een populaire bestemming en behoort zeker tot de leuke dingen van wat te doen in Kvarner. In de winter vindt u hier een gezonde groep sneeuwliefhebbers die wanhopig probeert een reis naar Oostenrijk te vermijden om het echte werk te proeven. Maar in de zomer, als de zon en de toeristen op de kust neerdalen, is dit misschien wel de beste plek om te zijn. De koele berglucht – de gemiddelde temperatuur in de regio ligt in juli rond de 16°C – is een bonus voor het vrijwel onbevolkte landschap van Risnjak.

U bent vrij om te praten met de lokale bevolking, waaronder herten, beren, wilde katten en lynxen (ris), waaraan het park zijn naam ontleent. Geologische en botanische bijzonderheden worden af en toe toegelicht door Engelstalige informatiepunten waarover u kunt struikelen op een van de populairdere wandelroutes. Gemarkeerde paden kunnen u bezighouden met een avondwandeling van een uur tot een volledige tocht van zeven dagen op de monsterlijke Rijeka Berg Transversal van de ene kant van Gorski kotar naar de andere. Over de toppen zijn trekhutten aaneengeregen om dergelijke ambitieuze expedities te kunnen ondernemen. Meer informatie over deze meerdaagse trektochten is verkrijgbaar bij de Kroatische bergsportvereniging.

Het informatiebureau van het park bevindt zich in het dorp Crni Lug, aan de oostelijke ingang van het park. Bij de ingang van het park is een pension en restaurant, Pension NP Risnjak, dat het hele jaar door geopend is. U kunt de zachtere paden gemakkelijk verkennen op dagtochten vanuit Rijeka of Delnice. Paden vanuit de dorpen Razloge en Kupari leiden naar de bron van de wilde Kupa-rivier, die vervolgens langs de hellingen naar beneden kan worden gevolgd door de “Vallei van de Vlinders”.

Het piepkleine dorpje Lubenice

Het eiland Crs

Een van de aantrekkelijkste stranden van het eiland ligt aan de westkust van Cres, aan de voet van een steile klif. Op de top ligt het piepkleine dorpje Lubenice, vanwaar u een prachtig uitzicht hebt op zee en de westkust. Deze pittoreske verzameling huizen rond de 15e-eeuwse kerk van de heilige Antonius de Kluizenaar klampt zich al zo’n 4.000 jaar vast aan de rotswand. Het gehucht is populair bij kunstzinnige types en in de zomer worden er tentoonstellingen en muziekoptredens georganiseerd. Vanaf het strand beneden brengt een korte wandeling door wijngaarden u naar de baai Žanja, met een blauwe grot, een grot op waterniveau waar het zonlicht door het azuurblauwe water filtert en een schitterend blauw licht werpt.

Bezoek het prachtige eiland Krk en doe leuke activiteiten

Wat te doen in Kvarner Krk

Het eiland Krk is het grootste eiland van Kroatië en is bovendien een van de mooiste vakantiebestemmingen van het land! Deze eilandparel is vooral bekend om zijn talrijke paradijselijke stranden, maar er zijn ook veel interessante bezienswaardigheden te ontdekken op Krk. En, bezoekers houden ook van het brede scala aan activiteiten dat wordt aangeboden. De prachtige natuur met hoge bergen, de charmante kustplaatsjes en natuurlijk de unieke charme, maken dit eiland tot een echt hoogtepunt in Kroatië. Of het nu sightseeing, cultuur, natuur, sport of gewoon relaxen aan zee is, er is veel te beleven op Krk en zo komt elke vakantieganger gegarandeerd aan zijn trekken op dit vakantie-eiland.

Bekijk hier onder de activiteiten in Krk:

Bezoek alle steden in de omgeving van Kvarner

Wat te doen in Kvarner en de omgeving? Bekijk de steden:

De havenstad Rijeka in Kroatië is een absoluut hoogtepunt en nog steeds een echte insidertip in de Kvarner Baai.

Klik hier voor alle informatie!

In een land vol prachtige kustpareltjes slaagt Opatija er nog steeds in om op te vallen.


Klik hier voor alle informatie!

Het eiland Krk is het grootste eiland van Kroatië en is bovendien een van de mooiste vakantiebestemmingen.

Klik hier voor alle informatie!

Crikvenica in Kroatië is een beroemd vakantieoord aan de schilderachtige Crikvenica Riviera

Klik hier voor alle informatie!

Senj in Kroatië, vaak ook Zengg genoemd, is een waarlijk romantische badplaats in het zuiden van de Kvarner Baai.

Klik hier voor alle informatie!

De betoverende badplaats Moscenicka Draga in Kroatië is een waar juweel in de Kvarner-baai. 

Klik hier voor alle informatie!

Het eiland Cres heeft een geschiedenis die doorspekt is van wisselende heersende rijken.

Klik hier voor alle informatie!

Het kleine stadje Lovran in Kroatië is een echte historische parel in de Kvarner Baai! Slechts op korte afstand van Opatija,.

Klik hier voor alle informatie!

Het eiland Rab is een echte parel in de regio van de Kvarnerbaai! Dit vakantieparadijs is beroemd om zijn zandstranden

Klik hier voor alle informatie!

Het eiland Losinj is een van de populairste Kroatische eilanden en staat bekend om zijn weelderige groene vegetatie. 

Klik hier voor alle informatie!

Selce in Kroatië is zeker een van de mooiste badplaatsen in de Kvarner Baai. Vooral in de zomer trekt het voormalige vissersdorp aan.

Klik hier voor alle informatie!

Novi Vinodolski in Kroatië is een populaire badplaats in de schilderachtige regio Kvarner Baai.

Klik hier voor alle informatie!

Het idyllische dorpje Jadranovo is een echte insidertip voor een ontspannen vakantie in de Kvarner Baai.

Klik hier voor alle informatie!

Natuurpark van de berg Učka

Wat te doen in Kvarner

Van rustig wandelen tot mountainbiken, klimmen en paragliden, alles is mogelijk in het 160 vierkante km grote natuurpark van de berg Učka, een reeks bergtoppen die de riviera van Liburnia (de officiële naam voor de kuststrook met Opatija als middelpunt) en de eilanden beschermen tegen weersystemen in het noorden. Wandelpaden die naar de top van de Učka reeks leiden, beginnen vanuit alle badplaatsen langs de kust. Een klim naar de hoogste top, Vojak (4.596 voet), met een mooie stenen uitkijktoren op de top, kan zeker de moeite waard zijn, het is niet voor de zwakke van hart noch voor onervaren, uit vorm wandelaars. Op een heldere dag biedt het uitzicht in de verte een rondblik op de eilanden van de Kvarner Baai, de Italiaanse Alpen en misschien zelfs een vaag zicht op Venetië. 

De meeste routes naar de hoogten lopen door bossen, zodat u de tocht ook in de zomer kunt maken zonder oververhit te raken. Onderweg vindt u natuurlijke bronnen om uw dorst te lessen, vijvers, tuimelende watervallen (in de nattere maanden), indrukwekkende natuurstenen zuilen en enkele honderden grotten. Tot de plaatselijke bewoners behoren herten, wilde zwijnen en, in de noordelijkste delen van het park, beren. Ook de mens leeft al eeuwenlang in deze heuvels, waar vee wordt gehouden, landbouw wordt bedreven en het bos wordt bewerkt; als je ver genoeg door het gebied zwerft, kom je tal van kleine dorpjes en historische plaatsen tegen. Als u tijd te kort komt, zijn er in het hele park mountainbiketrails om uw longen uit te putten op de weg omhoog en uw zenuwen te testen als u weer afdaalt naar de kust. Er is ook de mogelijkheid om naar de top te rijden en te genieten van het uitzicht vanaf de stenen toren. Er is een informatiepunt met kaarten en souvenirs op de weg die naar de top leidt, genaamd Poklon. Op Poklon vinden wandelaars twee uitstekende restaurants met overnachtingsmogelijkheden en een berghut voor 18 personen. Een onlangs gerenoveerd modern educatief centrum werd gebouwd in 2020.

De leuke plaats Senj

Wat te doen in Kvarner Senj

Aan het zuidelijke uiteinde van de Kvarner baai ligt de prachtige kustplaats Senj, die kan terugkijken op een lange en bewogen geschiedenis. De stad werd 3.000 jaar geleden gesticht en is daarmee de oudste stad in het bovenste deel van de Adriatische Zee! Vandaag de dag is Senj een populaire vakantiebestemming voor individualisten die op zoek zijn naar een heel bijzondere ervaring tijdens hun reis. Hoogtepunten zijn de prachtige natuurlijke baaien en stranden, evenals de charmante oude stad met tal van mooie bezienswaardigheden, kerken en musea. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is echter het imposante Nehaj-fort, een spectaculair middeleeuws kasteel dat boven de havenstad uittorent en vakantiegangers verrukt met een schitterend uitzicht op de kust.

Moscenicka Draga

Moscenicka Draga is een echt charmant vakantieoord in het westen van de Kvarner Baai. Tijdens een reis zult u versteld staan van de charmante sfeer met prachtige oude villa’s en nostalgische gebouwen uit de late 19e eeuw, die samen met het pittoreske hoofdstrand Sipar en het machtige Ucka gebergte in het achterland een klein vakantieparadijs oproepen. Prachtig en een van de must-sees is ook de romantische promenade langs het water, waar fantastische restaurants en gezellige cafés u uitnodigen om te genieten. Een van de mooiste bezienswaardigheden die u echter niet mag missen is de middeleeuwse oude stad Mošćenice, die via talrijke trappen met Moscenicka Draga door de zee is verbonden.

Waar te verblijven in Kvarner? Campings, hotels en vakantiehuizen

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie: Wat te doen in Kvarner? 

Enthousiast geworden van de regio Kvarner? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen over de regio Kvarner? Stuur ons een bericht!