Wat te doen in Zadar

23 activiteiten om te doen in Zadar en de omgeving!

De kosmopolitische en kunstzinnige kuststad Zadar is de grootste metropool in Noord-Dalmatië, maar vliegt nog steeds onder de algemene toeristische radar. Ons advies? Ga hierheen voordat de toeristenmassa’s het ontdekken, want deze stad is gevuld met een schat aan dingen om te doen.

De historische oude stad van Zadar, gelegen op een klein schiereiland, met haar geplaveide straatjes die alleen voor voetgangers toegankelijk zijn, is bedoeld om lopend te verkennen. Langs de smalle straatjes en steegjes liggen tal van oude middeleeuwse kerken en Romeinse ruïnes, waaronder de beroemde kerk van St. Donat, gebouwd op de plaats van een voormalig oud Romeins forum.

Gezien de ligging aan de kust beschikt Zadar ook over een aantal prachtige stranden die gemakkelijk te bereiken zijn vanaf de bezienswaardigheden in het centrum. Het water is hier helder, warm en perfect om ’s zomers in te zwemmen. Zadar is ook een belangrijk vervoersknooppunt, wat het gemakkelijk maakt eilanden en steden in de buurt te bezoeken. Ook biedt de omgeving van Zadar enorm veel leuke plekken die bezocht moeten worden! 

Ontdek meer leuke plekken om te bezoeken in en rond deze bruisende stad met onze lijst van de beste dingen om te doen in Zadar, Kroatië!

Inhoudsopgave

Bewonder het zee-orgel in Zadar

Zadar

Deze bizarre zeeorgel van de in Zadar opgeleide Nikola Bašić, dat in 2005 werd geïnstalleerd, heeft een nieuwe dimensie gegeven aan de waterkant van de stad. Op het puntje van het schiereiland, klinken betoverende geluiden uit de gaten in de marmeren trap. Deze ontstaan door de 35 orgelpijpen die aan de trap  verbonden zijn. De onwereldse geluiden worden willekeurig gedicteerd door eb en vloed, een ongewoon geruststellend gevoel als je op de platte stenen ligt te zonnebaden.

Kerk St. Donatus

Wat te doen in Zadar Kerk

De vroegere Byzantijnse kerk werd al in het jaar 800 gebouwd en is nog steeds in een bijna perfecte staat. In de loop der tijd is de hoge, ronde omtrek van St. Donatus een symbool en een bron van trots voor Zadar geworden, het eerste gebouw dat u op ansichtkaarten ziet. Je hoeft geen historicus te zijn om de primitieve schoonheid van dit pre-romaanse gebouw te waarderen. Tegenwoordig wordt de kerk gebruikt voor muziekuitvoeringen uit de renaissance, waarbij de 27 meter hoge muren het geluid weerkaatsen. De kerk werd gebouwd op het Forum Romanum, waarover u hieronder meer te weten komt, en bij de bouw werd gebruik gemaakt van bouwmateriaal dat van deze plek afkomstig was.

Kathedraal van Zadar

De kathedraal van Zadar (Katedrala sv. Stošije), die ook bekend staat als de kathedraal van St. Anastasia, verenigt een aantal architectonische periodes in zijn bouwwerk. De bouw begon in de 9e eeuw met de Byzantijnen, maar werd in tussen de 12e en 13e eeuw herbouwd in romaanse stijl.

Van bijzonder belang is de fraaie voorgevel van de kathedraal met zijn drie ingangen en talrijke blinde bogen, alsmede twee prachtige roosvensters. Het bovenste is in gotische stijl, terwijl het onderste romaans is. Tot de hoogtepunten van het interieur behoren de negende-eeuwse overblijfselen van St. Anastasia, de stenen altaren en het indrukwekkende uit hout gesneden koor.

Vergeet niet de mooie klokkentoren uit de 15e eeuw te bekijken, waarvan de bovenste verdiepingen aan het eind van de 19e eeuw werden voltooid. Als u echt een prachtig uitzicht over de stad wilt, moet u deze klokkentoren beklimmen.

Ontspannen op het strand van Kolovare

Kolovare Beach ligt op ongeveer 10 minuten lopen van de oude stad en is het belangrijkste strand van de stad. Het is een mix van zand en kiezels met helder blauw water. In de zomer kan het er redelijk druk worden, maar als de temperatuur te hoog is, kunt u verkoeling zoeken in de schaduwrijke groene zone net boven het strand. De ideale plek voor een zomerse picknick! 

Douches, Kleedkamers en toiletten zijn ook op het strand aanwezig. In de buurt vindt u ook vele winkels en restaurants. Als u liever een rustigere omgeving wilt, ga dan vanaf Kolovare in oostelijke richting naar de landtong.
Adres: Kolovare UI 11, Kroatië

Romeinse Forum

Het forum van Zadar is het grootste Romeinse forum ten oosten van de Adriatische Zee. Volgens twee inscripties die bij de herontdekking van het forum in 1930 bij de opgravingen werden gevonden, werd het forum rond het begin van de eerste eeuw door keizer Augustus opgericht. Na bomschade in de Tweede Wereldoorlog werd de ruimte vrijgemaakt en tegen de jaren ’60 begon het forum zijn oude vorm terug te krijgen. Wat overgebleven is uit die tijd zijn fragmenten van een zuilengalerij en een schandpaal, waar misdadigers een zeer openbare straf kregen. De tempel en de basiliek die hier ooit stonden zijn verdwenen, maar de verhoogde grond van de funderingen is nog steeds goed te zien.

Hotels Zadar

Booking.com

Zie de zonsondergang!

Wat te doen in Zadar

Achter de Organ-installatie, die al langer bestaat, heeft Nikola Bašić een andere creatie bedacht die door de natuur wordt aangedreven: Begroeting van de Zon. Daarin wordt het zonnestelsel uitgebeeld in een grote cirkel, waarbij eer een schouwspel van onregelmatige en betoverende kleuren en patronen zichtbaar wordt. Prachtig om te zien tijdens de vurige zonsondergang van Zadar. Greeting to the Sun is niet zo direct als zijn door golven aangedreven partnerwerk, maar vereist veel meer denkwerk en onderzoek van de kant van de toeschouwer – of de toevallige voorbijganger die langs Obala Kralja Petra Krešimira IV wandelt.

Stadsmuren en poorten

Wat doen in split en de omgeving

Een bezoek aan Zadar is niet compleet zonder verkenning van de prachtige oude stadsmuren en poorten. Het oudste deel werd door de Romeinen gebouwd en bevindt zich bij de voetgangersbrug langs de oostelijke muur, terwijl de overige delen voornamelijk door de Venetianen gebouwd werden.

De vier overgebleven poorten van de stad zijn relatief goed bewaard gebleven, waarvan de indrukwekkendste de Landpoort is. Dit prachtige bouwwerk werd in 1543 door de Venetianen in renaissancestijl gebouwd en is nog steeds de beste toegangspoort om het oude gedeelte van de stad te verkennen (de andere poorten zijn de Sint-Rokspoort en de Havenpoort, evenals een poort op het Plein van de Vijf Waterputten).

Ook een bezoek waard is de beroemde Zeepoort (Morska Vrata) van Zadar, bekend als de Poort van St. Chrysogonus (Vrata Sv Krsevana). De poort werd in 1560 gebouwd met een bestaande Romeinse boog als basis en heeft vele interessante kenmerken, waaronder een reliëf van het embleem van Venetië, de Leeuw van San Marco, een gedenkteken voor zeelieden en een gedenkplaat ter ere van het bezoek van Paus Alexander III aan Zadar.

Verken Nationaal Park Kornati

Wat te doen in Zadar

Kornati Nationaal Park (Nacionalni Park Kornati), vlak voor de kust van Zadar, bestaat uit 147 eilanden in de Zadar Archipel en is gemakkelijk te bezoeken met een dagtocht. Het park werd in 1980 opgericht om het zeeleven te beschermen en de natuurlijke habitat in stand te houden. Tot deze meestal onbewoonde eilanden behoort het eiland Kornat, het grootste, met een lengte van 25 kilometer en een breedte van tweeënhalve kilometer.

Deze ooit weelderige eilanden, met hun vele grotten, scheuren en kliffen, waren ooit de thuisbasis van vele Romeinse villa’s en boerderijen, maar een gebrek aan zoetwater en exploitatie onder Venetiaanse heerschappij hebben ze verlaten achtergelaten. Sommige van de eilanden hebben nog Romeinse overblijfselen, waaronder de ruïnes van Romeinse villa’s, en muren die langs de kustlijn in het water lopen, waarvan men denkt dat het een reservoir voor verse vis was.

Tegenwoordig is het park populair bij zeilers, duikers en toeristen op rondvaartboten of privécharters, allen aangetrokken door de unieke schoonheid van het park.

Boek hier een tour:

Kano op de Zrmanja rivier

Avonturiers hoeven niet bang te zijn, want niet ver van Zadar zijn er nog dingen te doen die niet met stadsactiviteiten te maken hebben. U kunt de natuur intrekken in een van de mooiste rivieren van heel Europa, waar het water warm en perfect helder is.

U krijgt de kans om door een aantal stroomversnellingen te varen, watervallen te zien, verborgen zwembaden te vinden en de hele dag te genieten van de schilderachtige natuur.

Zie de schoonheid van Dugi Otok

Net ten westen van Zadar ligt Dugi Otok, een van de beste plaatsen om te bezoeken in de buurt van Zadar. Dit ruige eiland is ideaal om per kajak te verkennen, waarbij je stopt om van een klif te springen, in een geheime baai te zwemmen, wilde dieren te spotten en achterover te leunen op de witte zandstranden van het eiland.

Maak een dagtocht naar de eilandengroepen van Zadar

Zadar is de perfecte plaats om de Dalmatische kust te verkennen, vooral de vele prachtige eilanden van de Zadar Archipel. Een van de interessantste plaatsen om te bezoeken is Dugi Otok, het grootste eiland, 124m²) men de thuisbasis van een aantal dorpen, die voornamelijk van de visserij en landbouw leven.

Dugi Otok, een vakantiebestemming sinds de Romeinse tijd, omvat het dorp Sali, de belangrijkste gemeente en haven, met zijn Renaissance zomerhuizen en de kerk van St. Mary, en het vissersdorp Bozava met de 10de-eeuwse kerk van St. Maar de echte schoonheid van het eiland ligt in de ruige landschappen en natuurlijke attracties, waaronder de populaire baai Sakarun en het natuurpark Telascica, een geweldige plek om te ontspannen op het strand of om te duiken.

Ook een bezoek waard zijn de eilanden Molat, Olib, Pasman, Ugljan, en Premuda met hun rustige omgeving en prachtige stranden.

Archeologisch Museum van Zadar

Wat te doen in Zadar

Het Archeologisch Museum van Zadar (Arheološki muzej Zadar), het op één na oudste museum in Kroatië, werd in 1832 opgericht en is gewijd aan de rijke geschiedenis van de stad. Het is een goede plaats om een overzicht te krijgen van de invloeden die dit deel van Dalmatië hebben gevormd.

Hoogtepunten zijn de talrijke uitstallingen op de benedenverdieping die gewijd zijn aan vondsten uit de 7e tot de 12e eeuw, een opmerkelijke glasverzameling, alsook talrijke uitstallingen op de eerste verdieping die verband houden met Noord-Dalmatië tijdens de Romeinse periode (bijzonder interessant is de maquette van Zadar waarop het Romeinse stadsplan te zien is).

De oudste periodes van de geschiedenis worden tentoongesteld op de tweede verdieping, waar collecties te zien zijn over het Paleolithicum, het Neolithicum, het Koper, het Brons en het IJzeren Tijdperk, met inbegrip van wapens, juwelen, aardewerk en andere artefacten.

Adres: Trg opatice Cike 1, Zadar, Kroatië

Leer surfen!

Surfmania, gevestigd op het strand van Ždrijac bij Nin, net buiten Zadar, is de plek waar je moet zijn als je wilt leren windsurfen of kiteboarden! Een gediplomeerde instructeur zal u in het Engels wegwijs maken in een driedaagse cursus van zes uur voor beginners of een tweedaagse opfriscursus van vier uur voor beginners. Alle uitrusting en materialen zijn voorzien. Kiteboarden is iets minder inspannend en tijdrovend, en er is ook stand-up paddling beschikbaar.

Bezoek het bijzondere landschap van Pag

Wat te doen in Zadar

Een van de populairste daguitstappen vanuit Zadar is het kleine eiland Pag, dat vooral bekend is om zijn rustige dorpjes (waaronder Pag Town zelf), rotsachtige landschap dat er duidelijk anders uitziet dan veel van de Dalmatische kust, en – bovenal – zijn kaas.

Pag-kaas wordt algemeen beschouwd als de beste kaas in Kroatië (daar zijn we het niet mee oneens), en hoewel u de kaas in het hele land vindt, wordt hij alleen op het kleine eiland Pag gemaakt.

De kaas wordt gemaakt van schapenmelk, is hard en heeft een scherpe, zoute smaak.

Het zilver en goud van Zadar op de permanente tentoonstelling van religieuze kunst

Het Zilver en Goud in het Benedictijner klooster is een van de meest opvallende dingen om te zien in Zadar. Bewaakt door benedictijner monniken sinds de Tweede Wereldoorlog, bevatten de waardevolle schrijnen relikwieën van belangrijke heiligen. Andere tentoongestelde voorwerpen zijn schilderijen en kledingstukken geweven met goud- en zilverdraad.

De toegangstijden zijn een beetje lastig, dus zorg ervoor dat u er rekening mee houdt. Het museum is geopend van 10.00 tot 13.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur (alleen op zondag van 10.00 tot 13.00 uur). Kaartjes van 4 euro zijn te koop bij de bruine deur links van de kerk.

Hou de kinderen voor de Gek

Wat te doen in Zadar

Het Museum van Illusies is een geweldige optie voor een regenachtige dag in Zadar met kinderen. Het is een slimme speelkamer voor de hersenen en staat vol met hologrammen, optische spelletjes, puzzels, caleidoscopen, luchtspiegelingen en spiegels. De favorieten zijn de anti-zwaartekrachtkamer en de vortex-tunnel. Als u een verjaardagsfeestje moet organiseren, kunt u zelfs een illusionist inhuren met zijn eigen trukendoos.

Paklenica Nationaal Park

Wat te doen in Zadar

Dit park beschermt een verscheidenheid aan karstformaties aan de kust, waaronder grotten, kliffen en hoge pieken. Klimmers en wandelaars zijn dol op Paklenica, dat de populairste wanden van het land heeft en 200 kilometer aan wandelpaden. De meeste bezoekers komen voor de twee spectaculaire kloven, Velika en Mala, die steile kliffen hebben die op sommige plaatsen meer dan 700 meter hoog zijn. Delen van Velika zijn niet meer dan 50 meter breed en u zult een leuk avontuur beleven bij het zoeken naar de bron van de canyon. Dit is een prachtige kleine poel, omringd door grillige rotsen, met een waterval die een klein stroompje voedt dat in de nattere maanden van de lente tot de herfst naar de Adriatische Zee stroomt.

Zeiltocht Zadar

Wil u Zadar vanuit een ander perspectief zien? Dan is een zeiltocht ideaal! De tocht duurt zo’n 4 uurtjes en is inclusief een schipper. U mag tijdens deze tocht ook zelf gaan zeilen. 

Bezoek de steden in de regio Zadar

Steden van de regio Zadar zijn een plek van romantiek en liefde, maar ook een plaats van passie! Dit is een stad die er niet voor onder doet om nieuwe mensen en ideeën te ontdekken. Met het stadsmonument, omringd door historische muren, een schatkamer en rijksmonumenten uit de middeleeuwen. De plekken hebben zowel een vredige gemeenschap als een modern centrum dat iedereen met open armen ontvangt en een blijvende indruk achterlaat bij elke bezoeker! De gehele regio heeft veel te bieden, zo zijn er verschillende culturele bezienswaardigheden, mooie stranden en enorm veel mooie plekken. Dit zijn de steden van Kroatië in Zadar: 

De kosmopolitische en kunstzinnige kuststad Zadar is de grootste stad in Noord-Dalmatië.

Klik hier voor alle informatie!

Pag

Het maanachtige Pag is het bekendste feesteiland van Kroatië..

Klik hier voor alle informatie!

Biograd is beroemd om zijn blauwmarmeren stranden en zijn monumentale oude stad. 

Klik hier voor alle informatie!

Nin

Nin biedt plezier; het herstelt de gezondheid, de energie en het zelfvertrouwen.

Klik hier voor alle informatie!

Novalja in Kroatië is een prachtige stad aan zee in het uiterste noordwesten van het eiland Pag.

Klik hier voor alle informatie!

Nationaal Park Plitvice Meren

kroatië

Hoewel de Plitvice Meren ongeveer 90 minuten ten noorden van Zadar liggen, moet je de reis gewoon maken, want het park is gemakkelijk een van Europa’s meest geliefde natuurlijke attracties. Je ziet er veertien meren, elk verbonden door watervallen en natuurlijke poelen waar het water zich een weg naar beneden baant langs de berghelling. Met een hoogte van 70 meter is Veliki Slap de koning van de watervallen. U kunt gebruik maken van promenades om een ononderbroken uitzicht op sommige watervallen te krijgen en in het water te kijken om bloeiende ecosystemen in deze prachtige travertijnpoelen te zien.

Krka National Park

Wat te doen in Zadar Krka

Op slechts ongeveer een uur van Zadar ligt dit wonderland van watervallen. Het nationale park Krka zit vol poreuze rotsen waar de rivier Krka meren, watervallen en spelonken doorheen heeft uitgesleten. Het park is rijk aan vogels, vissen, bloemen en wilde dieren en is werkelijk opmerkelijk. U kunt het park zelfstandig bezoeken of een georganiseerde tour nemen.

Sibenik

De 15 leukste bezienswaardigheden in Kroatië, Sibenik

Een laatste dagtocht vanuit Zadar die de moeite waard is, is naar Šibenik, een andere charmante stad aan de Adriatische kust. Kerken en forten met historische waarde liggen verspreid over de stad en zelfs voor de kust: Het fort van Sint-Nicolaas is een Venetiaans bolwerk dat per boot bereikbaar is.

Šibenik is misschien niet zo bekend als Dubrovnik of Split, maar dat is Zadar ook niet en we weten allemaal wat een prachtige stad dat is! Breng zeker een bezoek aan Šibenik als u tijd hebt, vooral als u geïnteresseerd bent in geschiedenis.

Hoe je Šibenik bereikt: het is een uurtje rijden.

Vakantie in Zadar?

Omdat het vinden van een camping, hotel of vakantiehuis ook niet altijd even makkelijk is. Hebben wij op kroatiehetland.nl in ieder geval de vertrouwde partners (zie hieronder) die altijd beschikken over de juiste en leukste verblijven. Ook hebben wij op een lijst opgesteld met de beste en leukste hotels, campings en vakantiehuizen. Bekijk de pagina’s of website van de partners voor meer informatie:

Enthousiast geworden van de regio Zadar? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Vragen over Zadar? Stel ze hier.